onsdag 17 april 2013

Stor prisskillnad för småhus mellan storstadsregionerna

Det genomsnittliga priset för ett småhus i landet var drygt 2,1 miljoner kronor under första kvartalet 2013. Skillnaden mellan storstadsregionerna är stor. I Stor-Stockholm var priset nästan 3,9 miljoner kronor, medan priset i Stor-Malmö var drygt 2,7 miljoner kronor. Prisnivån i Stor-Stockholm var 40 procent högre jämfört med Stor-Malmö.
Priserna på småhus har varit oförändrade under första kvartalet 2013, jämfört med fjärde kvartalet 2012.  På årsbasis, första kvartalet jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 3 procent.
Mellan de två senaste kvartalen redovisas sjunkande priser i 9 av 21 län, medan det i 8 län redovisas stigande priser. Den största prisuppgången redovisas i Kronobergs län med 6 procent, följt av Örebro län med 4 procent. Den största prisnedgången återfinns i Jämtland och Norrbottens läns med 4 procent. I storstadsregionerna Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg priserna med 1 procent, medan priserna i Stor-Malmö var oförändrade.
På årsbasis, första kvartalet 2013 jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, steg priserna i 16 av 21 län. Den största prisuppgången redovisas i Jönköpings län med 9 procent, följt av Dalarnas, Värmlands, Örebro och Kalmar län med 7 procent. Prisnedgång för småhus återfinns i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I dessa län sjönk priserna mellan 1 och 2 procent. I storstadsregionerna Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna med 5 respektive 3 procent, medan priserna i Stor-Malmö sjönk med 2 procent.
Läs hela pressmeddelandet från SCB - Stor prisskillnad för småhus mellan storstadsregionerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar